CEL SZKOLENIA:
Szkolenie obejmuje tematykę projektowania i budowy zgodnie z GMP oraz doboru wyposażenia. Omówione zostaną zasady prowadzenia monitoringu mikrobiologicznego i monitoringu cząstek. Dowiecie się Państwo jak prawidłowo poruszczć przepływu personelu kluczowego, przekazywać materiały, sprzęt oraz odpadów na terenie strefy kontrolowanej oraz jak należy dbać o higienę i przeprowadzać sanityzację pomieszczeń czystych
DLA KOGO:
Szkolenie adresowane jest do pracowników :
- firm farmaceutycznych
- firm produkujących wyroby medyczne
- firm biotechnologicznych
- banków tkanek i komórek
- aptek szpitalnych, w których są wytwarzane produkty żywienia pozajelitowego oraz produkty radiofarmaceutyczne
MIEJSCE SZKOLENIA: Warszawa, ul. Aleje Jerozolimskie 81 lok. 7.10. Budynek Central Tower PKP
TERMIN: 20 lipca 2017
CZAS TRWANIA: 10:00 – 16:00
PROGRAM SZKOLENIA
1. Wymagania prawne oraz ich implemetacja w strukturę wytwórni
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 roku w sprawie Dobrej Praktyki Wytwarzania
- Nowa norma PN-EN ISO 14644-1:2016-03 oraz PN-EN ISO 14644-2:2016-03 – wymagania
- PL GMP a EU GMP – podobieństwa i różnice
- Regulacje prawne i wytyczne dla produkcji niesterylnej
- Kwalifikacje i kompetencje personelu pracującego w strefie kontrolowanej
Personel kluczowy, produkcyjny oraz personel utrzymujący higienę, osoby odwiedzające
- Stan zdrowia i badania lekarskie jakim poddawani są pracownicy pomieszczeń czystych
- Wymagania dotyczące higieny osobistej pracowników oraz sposobu ubierania
- Zasady poruszania się w strefie kontrolowanej
- Technika mycia i dezynfekcji rąk
- Proces produkcji w clean room:
- Zasady pracy sterylnej przy komorze laminarnej
- Wprowadzanie materiałów wyjściowych przez śluzy materiałowo-osobowe
- Zasady magazynowania i przepływu odpadów
- Kryteria doboru dostawców, audity, wymagane dokumenty
- Kontrola jakości procesu wytwarzania – monitoring cząstek, mikrobiologiczny
- Odzież specjalistyczna do strefy kontrolowanej:
- dobór odzieży do pracy w clean room
- procedura ubierania i rozbierania się w strefie kontrolowanej
- kontrola jakości odzieży – testy na uwalnianie cząstek, testy mikrobiologiczne, ocena wizualna
- wpływ sterylizacji oraz procesu prania odzieży na jakość i przydatność do użycia
5. Sanityzacja i monitoring higieny pomieszczeń
PERSONEL
- Kwalifikacje i kompetencje personelu sprzątającego
- dobór osób utrzymujących higienę strefy kontrolowanej
- Zasady ubierania i poruszania się personelu sprzątającego
- Szkolenia i nadzór nad personelem sprzątającym
MYCIE I DEZYNFEKCJA STREFY KONTROLOWANEJ
- Dobór środków czystości i środków do dezynfekcji dla poszczególnych klas czystości
- Woda w clean room
- Technika mycia i dezynfekcji powierzchni
- Kolejność mycia powierzchni i pomieszczeń
- Zasady doboru i wprowadzania do strefy kontrolowanej sprzętu myjącego
- Rotacja środków do mycia i dezynfekcji powierzchni
- Walidacja procesu mycia i kontrola efektywności tego procesu
- Postępowanie w przypadku przekroczenia limitów wykrycia bakterii i grzybów
- Monitoring cząstek i mikrobiologii zgodnie z GMP
Monitoring ilości cząstek w clean room:
WYMAGANIA PRAWA
- Wytyczne normy ISO oraz GMP odnośnie limitów ilości cząstek dla poszczególnych klas czystości
- Interpretacja wymagań prawa i ich implementacja w procesie wytwarzania
MONITORING CZĄSTEK W PROCESIE WYTWARZANIA
- Dobór licznika cząstek
- Wyznaczanie miejsc pomiarowych oraz interpretacji uzyskanych wyników – wytyczne normy ISO 14644
- Monitoring ciągły w procesie wytwarzania
MONITORING CZĄSTEK W OKRESIE SPOCZYNKU STREFY KONTROLOWANEJ
- Wytyczne normy ISO 14644-1:2016-03 odnośnie wyznaczania miejsc pomiarowych oraz interpretacji uzyskanych wyników
- Wyznaczanie czasu poboru prób a wymogi normy
INTERPRETACJA WYNIKÓW
Monitoring mikrobiologiczny:
WYMOGI NORMY ISO 14644 , ISO 14698 ORAZ GMP
- Limity mikrobiologiczne w procesie monitoringu powietrza, powierzchni i personelu w clean room dla produkcji sterylnej
- Limity mikrobiologiczne w produkcji niesterylne
PRAKTYCZNE PODEJŚCIE DO MONITORINGU MIKROBIOLOGICZNEGO
- Metoda sedymentacji, zderzeniowa, odciskowa i wymazowa – charakterystyka, wady, zalety stosowania
- Dobór materiałów do poboru prób
- Wyznaczanie miejsc pomiarowych , ustalanie punktów krytycznych poboru i etapów krytycznych wytwarzania
- Monitoring ciągły w procesie produkcji sterylnej
- Rola Działu Kontroli Jakości oraz Laboratorium Mikrobiologicznego w monitoringu mikrobiologicznym
- „domowa” flora bakteryjna w clean room
- Interpretacja wyników zgodnie z wytycznymi normy ISO i GMP
- Limity alarmowe i limity działania dla przekroczeń mikrobiologicznych
- Projekt budowlany, materiały dozwolone, wyposażenie i kwalifikacja pomieszczeń clean room
MATERIAŁY KONSTRUKCYJNE
- Plan rozkładu pomieszczeń zgodnie z wymogami normy ISO oraz GMP
- Ściany, sufity, podłogi – dobór materiałów, rozwiązań technologicznych
SYSTEM WENTYLACYJNY, KASKADA CIŚNIEŃ
- Zasady działania systemów wentylacyjnych (jednokierunkowy, niejednokierunkowy, mieszany)
- Dobór systemu w zależności od specyfiki wytwarzania (turbulentny, laminarny)
- Szczegółowe wymagania parametrów środowiskowych w clean room
- Wymagania dotyczące kaskady ciśnień pomiędzy pomieszczeniami oraz ilości wymian powietrza w pomieszczeniu
WYPOSAŻENIE, URZĄDZENIA, APARATURA
- Porozumienie CSM oraz szczegółowe wymagania odnośnie rodzajów materiałów wprowadzanych do strefy kontrolowanej
- Dobór wyposażenia zgodnego z GMP oraz ISO 14644
- Wymagania dotyczące pracy urządzeń w strefie kontrolowanej zgodnie z GMP
- Zasady mycia i dezynfekcji urządzeń i wyposażenia pomieszczeń czystych
MONITORING PARAMETRÓW KRYTYCZNYCH BMS/RMS
- Charakterystyka działania systemu
- Zakres zastosowania i możliwe rozwiązania technologiczne
- Tryby pracy, zalety i wady trybu stand by
OKRESOWA REKWALIFIKACJA POMIESZCZEŃ CLEAN ROOM
- Filtry HEPA – funkcjonowanie, wymiana, badanie szczelności i integralności
- Systemy i urządzenia podlegające okresowej rekwalifikacji
Cena za uczestnictwo w szkoleniu: 1000 złotych netto / osobę
Cena obejmuje uczestnictwo w szkoleniu, materiały szkoleniowe, świadectwo odbycia szkolenie, kawę i przerwę obiadową (prosimy o informację, jesli posiłek ma być wegetariański).
Zainteresowanych prosimy o wypełnienie formularza kontaktowego
lub przesłanie na adres crkonsulting@gmail.com
lub zgłoszenie telefoniczne: 669 210 123 lub 607 070 337